2e STEENLEGGING VERSLAG : Verslag van de tweede steenlegging op 12 september 2016 Z o    z a l    h u n    n a

Verslag van de tweede steenlegging op 12 september 2016

Z o    z a l    h u n    n a a m   n i e t    v e r l o r e n    g a a n

Op 12 september zijn voor de tweede keer in Alkmaar Herdenkingsstenen gelegd. De herdenkingsceremonie was dit keer in de 'Societeit Varnebroek' aan het Varnebroek aan de rand van het Emmakwartier. 

Meerdere keren kwam vandaag naar voren dat degenen die op deze dag een steen kregen niet alleen hun naam terugkregen voor het huis waar ze woonden maar dat de steen ook eigenlijk een grafsteen is - een grafsteen die ze voorheen nooit hebben kunnen krijgen. Van vrijwel de meeste vermoordde Joden werd nooit meer iets teruggevonden.

Na een openingswoord door de voorzitter van de Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar, Anneke van Wordragen, kwamen diverse sprekers aan het woord afgewisseld door het duo Noa uit Schoonhoven, bestaande uit Arent te Kloes op piano en Rob Zilverberg, klarinet en zang.

Achtereenvolgens kwamen aan het woord Mevrouw Anjo van de Ven, wethouder van Culturele zaken van Alkmaar, de heer Paul Post van het Regionaal Archief Alkmaar en Rabbijn Simon Bornstein uit Amsterdam.

Medewerking werd verder verleend door leerlingen groep 7 en 8 van de basisschool Kennemerpoort in de Hofdijkstraat en een viertal leerlingen van het Murmellius Gymasium te Alkmaar. De stenen zijn gefabriceerd en gegraveerd door de firma Haker uit Alkmaar. De Herdenkingsstenen zijn een aantal dagen voor de 12e september door medewerkers van Stadswerk 072 (voorheen Openbare Werken Alkmaar) in het straatwerk aangebracht en afgedekt met een dunne laag zilverzand. De onthulling vond dan plaats door het weghalen van het zilverzand waardoor de stenen zichtbaar gemaakt werden. De diverse leerlingen legden witte rozen bij de stenen, ook dit jaar afkomstig van Bloemsierkunst Krijgsman in de Boterstraat 2 te Alkmaar.

De betrokkenheid van de Basisschool Kennemerpoort en het Murmellius Gymnasium is zowel opvallend als bemoedigend. Basisschool Kennemerpoort heeft haar entree in de Hofdijkstraat waar op drie adressen Joodse medeburgers hebben gewoond. Dat een basischool  - net als vorig jaar - hier ruim aandacht aan wil geven en aanwezig wil zijn bij het leggen van de stenen laat zien dat het leren uit de geschiedenis van groot belang is voor de jonge generatie. Het Murmellius toont een grote betrokkenheid vanwege haar achtergrond: in de tweede wereldoorlog moest de Joodse rector Hemelrijk aftreden als rector. Hij werd later op transport gezet naar het concentratiekamp. Hij overleefde zowel kamp Sachsenhausen als Buchenwald. Na de oorlog werd hij weer enige jaren Rector van de school. 

Bij het voortraject van de Herdenkingsstenen zijn we op welwillende wijze geholpen door de Gemeente Alkmaar en het Regionaal Archief Alkmaar en hebben Stadswerk 072 en de firma Haker Natuursteen een grote inzet en betrokkenheid getoond bij het leggen en fabriceren van de stenen. Wij zijn deze instanties en bedrijven daarvoor zeer dankbaar .

Enkele foto's van het ceremoniele gedeelte in Societeit Varnebroek zijn hieronder te vinden. De foto's zijn gemaakt door Mardy Maas uit Oudorp.


voorzitter Anneke van Wordragen van de Stichting

Anneke van Wordragen, voorzitter van de Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar


Anjo van der Ven, Wethouder Cultuur Alkmaar

Anjo van de Ven, Wethouder Cultuur Alkmaar

Paul Post, Regionaal Archief Alkmaar


Paul Post, Regionaal Archief Alkmaar


Rabbijn Simon Bornstein


het ensemble Noa uit Schoonhoven

Ensemble Noa uit Schoonhoven


Leerlingen en docenten van het Murmellius Gymnasium te Alkmaar
ga naar ons facebook account
LINKS
EBF Versie T 8.0.1
x
close
test