ALKMAARSE SCHOLEN : Alkmaarse scholen betrokken bij de Herdenkingsstenen 2017:  Basisschool St. Adelbertus Bij de derde steenlegging van de Herdenking

0 1 2 3

Alkmaarse scholen betrokken bij de Herdenkingsstenen

2017: 

Basisschool St. Adelbertus
Bij de derde steenlegging van de Herdenkingsstenen in mei zullen leerlingen van de openbare basisschool 'St. Adelbertus', locatie Blekerskade 12, betrokken worden. Deze school staat aan de rand van het Emmakwartier. Groep 7/8 zal helpen met het leggen van rozen bij de Herdenkingsstenen op deze dag.

                               Leerlingen van de St. Adelbertusschool                                 Louis Frankenberg in het Murmellius Gymnasium tijdens de presentatie van de lesbrief 

Op 16 mei is op het Murmellius Gymnasium door Lousis Frankenberg een presentatie gegeven ter gelegenheid van de overhandiging van de lesbrief voor het Voortgezet Onderwijs.

2016: 

Basisschool de Kennemerpoort
Bij de tweede steenlegging van de Herdenkingsstenen in Alkmaar waren leerlingen van de openbare basisschool 'De Kennemerpoort', Hofdijkstraat 12 betrokken. Deze school staat midden in de wijk Emmakwartier dicht bij de huizen waar Joodse bewoners hebben gewoond die werden weggevoerd in maart 1942. Groep 7/8 heeft geholpen met het leggen van rozen bij de Herdenkingsstenen in de Hofdijkstraat. 

Murmellius Gymnasium
Ook dit jaar is het Murmellius Gymnasium betrokken bij de steenleggingen en met programma's in de lessen m.b.t. de 2e wereldoorlog. Een viertal leerlingen hebben rozen gelegd bij de Herdenkingsstenen vanaf de locatie Hofdijkstraat.


2015:

Basisschool de Rank
Bij de eerste steenlegging van de Herdenkingsstenen zijn leerlingen van de basisschool 'De Rank' in de Bergermeer aanwezig geweest. Het zijn de leerlingen van groep 7 en 8 en zij hebben bij elke Herdenkingssteen (een Stolperstein) een roos gelegd, daarbij geholpen door leeerlingen van het Murmellius Gymnasium die ook met een kleine afvaardiging aanwezig waren.

Murmellius Gymnasium
In de 'Kroniek van Alkmaar 1939 - 1945' waarvan op deze site een uittreksel over de periode '32 - '42 is gemaakt, wordt vermeld dat in oktober 1940 joodse leerkrachten van diverse scholen in Alkmaar geen les meer mochten geven. Een van die scholen was het Murmellius Gymnasium in Alkmaar en Jaap Hemelrijk was daar Rector van het Gymnasium.
Een citaat van de website van de school: ''In onze school herinnert het borstbeeld van onze oud-rector Hemelrijk aan de Jodenvervolging. Als Jood kreeg hij in 1941 ontslag. Dr. Hemelrijk overleefde de concentratiekampen Sachsenhausen en Buchenwald en keerde na de oorlog als rector terug.''
Op de site van het Gymnasium kunt u meer lezen over de achtergronden, zie www.murmellius.nl  (http://www.murmellius.nl/cms/index.php)
Onder de leerlingen en docenten is in de weken van juni op eigen initiatief geld ingezameld voor het project Stolpersteine. Dit was een direct gevolg van lessen over 70 jaar bevrijding van Nederland. Tijdens die lessen vertelden de docenten van de sector Geschiedenis over de ervaringen van Rector Hemelrijk. De school vindt het belangrijk dat de leerlingen actief bezig blijven met het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de leerlingen hebben dit vormgegeven met de inzamelactie. Dit heeft geresulteerd in een geweldig bedrag van maar liefst 1300,- euro. 

De datum van overdracht was 2 september en heeft plaatsgevonden in het gebouw van het Murmellius Gymnasium tegenover de Berger-rotonde te Alkmaar. Een verslagje is te lezen onder de button 'ACHTERGRONDEN'. De krant ''Alkmaar op Zondag'' heeft een voorpagina artikel gewijd aan deze overdracht. 

De eigen site van het Gymnasium heeft er ook aandacht aan besteed, zie de link: http://www.murmellius.nl/cms/index.php/8-nieuws/173-donatie-aan-stichting-stolpersteine

De Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar is zeer onder de indruk van deze actie van de school, de docenten en de leerlingen. Het geeft blijk van een grote betrokkenheid bij het herdenken van de gevolgen van de 2e wereldorlog en de leerlingen bewust te maken van de mensenrechten: vrijheid van godsdienst en meningsuiting.

Tijdens de steenlegging waren ook enkele leerlingen van het Murmellius aanwezig.


ga naar ons facebook account
LINKS
EBF Versie T 8.0.1
x
close
test